Mitä firman perustaminen maksaa? Osa 2

Julkaisimme kaksi viikkoa sitten listan tavallisimmista yhtiön perustamiseen liittyvistä kustannuksista. Firman perustaminen maksaa muutakin kuin vain hallinnollisina kuluina. Varsinaisen toiminnan käynnistäminen aiheuttaa myös kuluja – erityisesti, jos yhtiöllä on työntekijöitä.

Firman perustaminen maksaa, mutta liiketoiminta toivottavasti tuottaa!

Tilavuokrat

Jos liiketoiminta vaatii kodin ulkopuolisia toimitiloja, aiheutuu niistä perustamisvaiheessa joskus suurikin kustannus. Jo tilan löytäminen vaatii usein aikaa ja jonkin verran rahaakin. Kun sopiva tila on löydetty, vuokrasopimuksissa edellytetään yleensä vuokravakuuden suorittamista.

Usein vuokravakuus on kuukauden tai parin vuokraa vastaava. Vakuus on periaatteessa talletus, eli sen saa vuokrasuhteen päätyttyä takaisin, ellei vuokralaisena itse laiminlyö velvoitteitaan. Tämä merkitsee kuitenkin alkuvaiheessa huomattavaa lovea yhtiön kassaan, kun vuokrasuhteen alkaessa on maksettava ensimmäisen kuukauden vuokra ja vuokravakuus.

Työvälineet

Jos yrittäjällä ei ole työvälineitä omasta takaa tai yhtiön halutaan aloittavan puhtaalta pöydältä, työkaluihin, koneisiin ja kalusteisiin menee nopeasti merkittävä summa rahaa. Turvallisuutta parantavia suojavälineitä, laitteita ja rakenteita ei myöskään sovi unohtaa.

Mahdollisille työntekijöille on usein tarpeen hankkia työvälineiden ohella tarvittava suojavaatetus ja -välineet.

Välittömiä hankintakuluja voi pienentää erilaisin leasing- ja osamaksujärjestelyin, mutta niistä sopiessa on tärkeää kiinnittää huomiota sopimusehtoihin. Sopimuksia ei (nytkään) pidä tehdä ymmärtämättä, mihin sitoutuu.

Eläkemaksut ja muut työntekijämaksut

Yrittäjän oma YEL-maksu ja mahdollisten työntekijöiden eläkemaksut edellyttävät sopimuksen tekemistä työeläkeyhtiön kanssa. Palkkatyöntekijöiden eläkemaksu perustuu työntekijöiden palkkatuloon, ja työntekijä maksaa osan maksusta itse. Yrittäjä maksaa eläkemaksunsa itse (tai yhtiö maksaa sen), mutta määrä perustuu yrittäjän arvioimaan työtuloon. Työtulon määrä on yrittäjän ja eläkevakuutusyhtiön sovittavissa, mutta lain mukaan sen tulisi vastata sitä rahasummaa, mikä samasta työpanoksesta maksettaisiin ulkopuoliselle. Liian pieni työtulo voi merkitä, että yrittäjän sosiaaliturva jää riittämättömäksi.

Jos yhtiöllä on työntekijöitä, on työnantajan tilitettävä lisäksi osin työntekijöiltä pidätetty työttömyysvakuutusmaksu. Maksu perustuu yhtiön palkkasummaan, ja se tilitetään työttömyysvakuuturahastolle kerran vuodessa kerralla. Osa maksusta voi tulla tilitettäväksi jo ennakkoina.

Työterveyshuolto

Jos yhtiöllä on työntekijöitä, edellyttää laki työterveyshuollon järjestämistä. Tästä tulee tehdä sopimus työterveyshuollon tuottajan kanssa. Palvelut voi tuottaa itsekin, mutta se on harvoin aloittavalle yritykselle ajankohtaista.

Muista, että lakisääteinen työterveyshuolto ei vaadi sairaanhoidon tai lääkäripalveluiden tarjoamista, vaan kyse on ennaltaehkäisevästä ja työpaikan terveellisyyttä ja turvallisuutta edistävästä ennakollisesta puolesta.

Bonus: Pääoma

Osakeyhtiön perustaminen edellyttää, että yhtiöön sijoitetaan vähintään 2500 euron suuruinen osakepääoma joko rahana tai ns. apporttina. Vaikka kyse ei ole liiketoiminnan kustannuksesta, on usein hyvä tiedostaa, että yrittäjän tai yrittäjien itsensä on perustamisvaiheessa kyettävä maksamaan osakeyhtiölle, siis sen pankkitilille, rahaa vastineeksi osakkeista.

Jos liiketoiminta edellyttää investointeja, voi myös oman pääoman tarve olla jo perustettaessa minimiä  isompi. Pääomaa voidaan kasvattaa nostamalla yksittäisen osakkeen merkintähintaa, antamalla enemmän osakkeita merkittäväksi tai oman pääoman ehtoisin sijoituksin esimerkiksi SVOP-lainana.

Kaikesta ei kannata maksaa!

Muistathan, että uudelle – ja vanhallekin – yrittäjälle tarjotaan monenlaisia työkaluja elämän helpottamiseksi ja liiketoiminnan edistämiseksi. Kaikkeen ei kuitenkaan kannata ainakaan ensimmäisenä suostua vaan pohtia, mikä on yrityksen toiminnalle oikeasti järkevää. Mieti siis tarkkaan, mihin sitoudut, äläkä tilaa kaikkea puhelimessa tai muutoin tarjottua. Muista myös, että yrittäjällä ei ole mitään yleistä peruutusoikeutta: Älä siis suostu mihinkään ajatellen, että voit perua sen myöhemmin.

Jos taas joudut huijauksen kohteeksi, tutustu toimintaohjeisiimme.

Keksitkö muita? Jätä kommenttisi ja täydennä listaa!

Tuomas Liinamaa
Tuomas Liinamaa

OTM Tuomas Liinamaa on Legalwise Oy:n perustaja, toimitusjohtaja ja pääosakas.

Edellinen

Seuraava

Pin It on Pinterest