Oikaisupyyntö – opiskelijavalinnasta valittamalla koulunpenkille

Haalarietiketti: haalarit olivat ylhäällä vain kuvan ottamisen ajan, muuten sidottuna vyötärölle

Viime viikolla julkaistiin korkeakoulujen pääsykokeiden tulokset. Monien unelmista tuli totta, mutta vielä useampi joutui pettymään. Kirjoitan tässä blogitekstissä muidenkin alojen pääsykokeista ja niitä koskevista oikaisuista, mutta selkeyden ja oman kokemukseni vuoksi puhun tässä esimerkinomaisesti oikeustieteellisen alan pääsykokeista. Nykyäänhän korkeakouluun voi päästä myös suoraa todistuksella tai avoimen väylän kautta, mutta monille edelleen perinteinen pääsykoe on tie opiskelumaailmaan. 

Kouluun hakeminen on raskas prosessi, johon moni käyttää viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia. Lukuisia tunteja opiskelua ja kertausta, verta, hikeä ja kyyneleitä – no, ainakin omalla kohdallani kyyneleitä ja univelkaa. Hain itse oikikseen kaksi kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 2018 ja sitten seuraavana keväänä 2019. Molempina keväinä opiskelutunteja kertyi viiden viikon aikana noin 320h. Näin ollen minä – ja muutkin Legalwisellä – tietävät, miten kovaa työtä kouluun hakeminen on ja miten raskas kokemus ilman opiskelupaikkaa jääminen on.

Suurin haaveeni täyttyi, kun 26.6.2019 sain opintopolkuun ilmoituksen opiskelupaikan myöntämisestä. Edelleen tänä päivänä muistelen tuota päivää elämäni helposti parhaana päivänä. Tämä postaus ei kuitenkaan käsittele kokemustani kouluun hakemisesta, vaan oikaisupyynnön mahdollisuutta silloin, kun koulupaikka on jäänyt muutamasta pisteestä kiinni. Jos sinua kuitenkin kiinnostaa kuulla hakuprosessistani ja kuulla vinkkejä esimerkiksi ensi kevään hakua varten, voit lähettää minulla sähköpostia niin vastailen mielelläni, veloituksetta totta kai! (ida.minkkinen@legalwise.fi)

Mikä oikaisupyyntö?

Mikä oikeastaan oikaisupyyntö sitten on? Oikaisupyyntö (tai -vaatimus) on nimensä mukaisesti tiedekunnalle osoitettu pyyntö oikaista sen tekemää päätöstä. Valintakokeen kohdalla oikaisupyynnöllä pyydetään yleensä muuttamaan opiskelijavalintaa koskevaa päätöstä siten, että pyytäjälle myönnetään opiskelupaikka tiedekunnassa.

Oikaisupyyntö on tehtävä tiedekunnan ohjeiden mukaisesti. Pyyntö on perusteltava. Pelkkä yleisluontoinen perustelu ei riitä, vaan käytännössä perustelujen on yleensä kytkeydyttävä pisteytykseen ja siinä olleeseen virheeseen tai aliarviointiin. Ilman selvää perustetta oikaisupyyntöä ei ole mielekästä tehdä. Yhteishaussa voi hakea useampaan eri kaupunkiin opiskelemaan samaa alaa, mutta oikaisupyyntö osoitetaan nimenomaisesti yhdelle korkeakoululle. Jos haluat tehdä oikaisupyynnön useammalle korkeakoululle, on jokaiseen lähetettävä oma oikaisuvaatimuksensa. Oikaisupyyntö on kuitenkin mielekkäintä tehdä siihen oppilaitokseen, jonka pisterajoja lähimmäksi kokeesi pisteet ovat riittäneet.

Hyvä oikaisupyyntö on perusteltu, seikkaperäinen, vakuuttava ja keskitetty samaan tapaan kuin hyvä valintakoevastauskin. Voit tehdä oikaisupyynnön itse tai hyödyntää apuamme. Meillä Legalwisellä on monipuolista kokemusta pääsykokeisiin valmistautumisesta, pääsykokeista ja tietenkin oikaisupyyntöjen tekemisestä. Teemme vuosittain useita oikaisupyyntöjä, jotka ovat avanneet monille ovet unelmiensa opiskelupaikkaan.

Ilmoitus opiskelupaikan myöntämisestä opintopolussa

Milloin oikaisupyyntö kannattaa tehdä?

Ennen päätöksen tekemistä kannattaa tarkastaa omat vastauksensa ja verrata niitä arvosteluperusteisiin. Oikaisua voi ja kannattaa vaatia, jos: pisteesi on laskettu väärin, asioita on jätetty pisteyttämättä tai jos pisteytys ei ole arvosteluperusteiden mukainen. Mallivastauksen riitauttaminen ei yleensä ole mielekästä, vaan vastauksen täytyy olla puutteellinen suhteessa käytettyihin arvosteluperusteisiin. Kannattaa myös miettiä sitä, kuinka monta lisäpistettä oikaisupyynnön myötä voi realistisesti saada. Jos olet jäänyt ilman opiskelupaikkaa muutamalla pisteellä tai tasapisteillä, oikaisupyynnön mahdollisuus on hyvä kartoittaa. Mikäli pisteesi ovat jääneet melko kauas sisäänpääsyrajasta, eikä oikaisulla mahdollisesti saatava muutama lisäpiste avaisi ovia opiskelupaikkaan, ei oikaisupyyntö ole mielekäs vaihtoehto.

Menestyvätkö oikaisupyynnöt?

Valintakokeiden arvostelua ei mielellään muuteta jälkikäteen. Perusteeton tai heikosti perusteltu oikaisupyyntö tuskin tuottaa tulosta, eikä pelkästään huvin vuoksi kannata valittaa. Jos arvostelussa kuitenkin on virhe ja vaatimus on vakuuttavasti perusteltu, voi oikaisupyyntö menestyä ja opiskelupaikan ovet aueta. Jos oikaisuvaatimus hylätään, voi päätöksestä valittaa mukana olevan valitusosoituksen mukaisesti hallinto-oikeuteen. Perehdymme puolestasi valintakokeeseen, ennakkomateriaaliin sekä arvosteluperusteisiin ja laadimme sinulle asiantuntevasti ja vakuuttavasti perustellun oikaisupyynnön vuosien kokemuksella.

Paljonko oikaisupyyntö maksaa?

Oikaisupyynnön voi tehdä itse ilmaiseksi, mutta parhaat edellytykset oikaisupyynnön menestymiseen antaa ammattilaisen kädenjälki.

Oikaisupyynnön voi totta kai tehdä ilmaiseksi itse, mutta parhaat edellytykset oikaisupyynnön menestymiselle antaa asiantuntijan kädenjälki. Jos päätät antaa oikaisupyyntösi laatimisen meidän käsiimme, prosessi on kaksivaiheinen. Kun lähetät vastauksesi meille, käymme ne huolellisesti läpi etsien arvostelussa mahdollisesti tapahtuneet virheet. Tämän jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja annamme arviomme oikaisupyynnön menestymismahdollisuuksista. Tämän vaiheen hinta on 249 € (sis. alv). Tämän jälkeen sinä päätät, laaditaanko oikaisupyyntöä. Oikaisupyynnön kiinteä hinta on 459 € (sis. alv).

Toimi nyt!

Tänä vuonna oikaisuaika alkaa 10.7.2021, ja päättyy 23.7.2021 klo 15:00. Oikaisupyyntö on siis tehtävä ja lähetettävä tänä aikana, jotta se otetaan käsittelyyn. Mitä sinun tulisi nyt sitten tehdä? Pyydä tiedekunnalta omat vastauksesi mahdollisimman pian. Oikaisua ei voi vaatia näkemättä vastauksia. Tarkasta vastauksesi ensin itse. Onko pisteet laskettu oikein? Onko tehtävien osapisteet laskettu yhteen oikein? Montako lisäpistettä tarvitsisit päästäksesi sisään? Ota yhteyttä ja lähetä skannatut vastauksesi meille. Halutessasi voit myös tuoda ne toimistollemme. Tutustumme vastauksiisi ja annamme arvion arvostelusta ja oikaisupyynnön järkevyydestä. Sinä päätät, laaditaanko oikaisupyyntöä. Laadimme oikaisupyynnön puolestasi ja toimitamme sinulle.

Tarkista, että oikaisupyynnön tiedot ovat oikein. Lähetä oikaisupyyntö ohjeiden mukaisesti. Huolehdi, että oikaisupyyntö on perillä määräaikaan mennessä!

Oikaisupyynnön menestyessä saatat päästä aloittamaan unelma-alasi opinnot jo tänä syksynä!

Lopuksi

Lopuksi haluan vielä omasta ja koko Legalwisen puolesta onnitella lämpimästi kaikkia opiskelupaikan saaneita alasta riippumatta, edessänne on ikimuistoinen opiskelijasyksy! Koska tiedämme, miten suuri unelma kouluun pääseminen monelle on, teemme osaltamme kaiken voitavamme, jotta kukaan ei ainakaan väärin arvostellun kokeen perusteella jäisi ilman opiskelupaikkaa. Teemme oikaisupyyntöjä useiden eri alojen valintakokeisiin liittyen. Ole meihin rohkeasti yhteydessä niin katsotaan yhdessä, mitä vielä on tehtävissä! 😉

– Ida Minkkinen, kolmannen vuoden oikeustieteilijä

Ida Minkkinen
Ida Minkkinen

Ida Minkkinen työskentelee toimistollamme lakimiesharjoittelijana.

Edellinen

Seuraava

Pin It on Pinterest