Jäikö opiskelupaikka saamatta?

Mikä on oikaisupyyntö?

Jäikö opiskelupaikka saamatta?

Oikaisupyyntö (tai -vaatimus) on nimensä mukaisesti tiedekunnalle osoitettu pyyntö oikaista sen tekemää päätöstä. Valintakokeen kohdalla oikaisupyynnöllä pyydetään yleensä muuttamaan opiskelijavalintaa koskevaa päätöstä siten, että pyytäjälle myönnetään opiskelupaikka tiedekunnassa.

Oikaisupyyntö on tehtävä tiedekunnan ohjeiden mukaisesti. Pyyntö on perusteltava. Pelkkä yleisluontoinen perustelu ei riitä, vaan käytännössä perustelujen on yleensä kytkeydyttävä pisteytykseen ja siinä olleeseen virheeseen tai aliarviointiin. Ilman selvää perustetta oikaisupyyntöä ei ole mielekästä tehdä.

Hyvä oikaisupyyntö on perusteltu, seikkaperäinen, vakuuttava ja keskitetty samaan tapaan kuin hyvä valintakoevastauskin. Voit tehdä oikaisupyynnön itse tai hyödyntää apuamme.

Mikäli tarvitset apua oikaisupyynnössä muualle kuin oikeustieteelliseen tiedekuntaan, voimme auttaa itse oikaisupyyntöasiakirjan laadinnassa sekä menettelyyn liittyvässä hallinnollisessa ja oikeudellisessa puolessa. Itse vastauksia ja niiden arvostelua emme valitettavasti pysty arvioimaan.

Jos haluat, että avustamme oikaisupyyntöasiakirjan tai itse oikaisumenettelyn kanssa, ota yhteyttä ja kysy lisää! Tutustu myös etämyynnin ennakkotietoihimme.

Jos teet oikaisupyynnön itse, tutustu hakukohteesi oikaisupyyntöä koskeviin ohjeisiin ja toimi niiden mukaan. Huolehdi, että oikaisupyyntö sisältää kaikki vaaditut tiedot ja että toimitat sen oikeaan osoitteeseen määräaikaan mennessä.

Milloin oikaisupyyntö kannattaa tehdä?

Ennen päätöksen tekemistä kannattaa tarkastaa omat vastauksensa ja verrata niitä arvosteluperusteisiin. Oikaisua voi ja kannattaa vaatia, jos

  • Pisteet on laskettu väärin
  • Asioita on jätetty pisteyttämättä
  • Pisteytys ei ole arvosteluperusteiden mukainen

Mallivastauksen riitauttaminen ei yleensä ole mielekästä, vaan vastauksen täytyy olla puutteellinen suhteessa käytettyihin arvosteluperusteisiin.

 

Menestyvätkö oikaisupyynnöt?

Valintakokeiden arvostelua ei mielellään muuteta jälkikäteen. Perusteeton tai heikosti perusteltu oikaisupyyntö tuskin tuottaa tulosta, eikä pelkästään huvin vuoksi kannata valittaa.

Jos arvostelussa kuitenkin on virhe ja vaatimus on vakuuttavasti perusteltu, voi oikaisupyyntö menestyä ja opiskelupaikan ovet aueta.

Jos oikaisuvaatimus hylätään, voi päätöksestä valittaa mukana olevan valitusosoituksen mukaisesti hallinto-oikeuteen.

 

Toimi näin!

  1. Pyydä tiedekunnalta omat vastauksesi mahdollisimman pian. Oikaisua ei voi vaatia näkemättä vastauksia.
  2. Tarkasta vastauksesi ensin itse. Onko pisteet laskettu oikein? Onko tehtävien osapisteet laskettu yhteen oikein? Montako lisäpistettä tarvitsisit päästäksesi sisään?
  3. Ota yhteyttä ja lähetä skannatut vastauksesi meille. Halutessasi voit myös tuoda ne toimistollemme.
  4. Tutustumme vastauksiisi ja annamme arvion arvostelusta ja oikaisupyynnön järkevyydestä. Sinä päätät, laaditaanko oikaisupyyntöä.
  5. Laadimme oikaisupyynnön puolestasi ja toimitamme sinulle.
  6. Tarkista, että oikaisupyynnön tiedot ovat oikein. Lähetä oikaisupyyntö ohjeiden mukaisesti. Huolehdi, että oikaisupyyntö on perillä määräaikaan mennessä!

Pin It on Pinterest